
Mâncărimea pielii poate avea diferite cauze, însă aceasta poate fi întâlnită și ca simptom în cazul pacienților care suferă de o boală de ficat. De cele mai multe ori, pruritul este asociat cu o afecțiune dermatologică.
De aceea, mulți pacienți apelează la dermatolog în momentul în care apar simptome de mâncărime și roșeață, deși pruritul cu pete roșiatice sunt frecvent asociate cu afecțiunile de ficat.
Patologiile hepatice pot fi genetice sau pot să apară în urma acțiunii unui cumul de factori de mediu. Consumul excesiv de alcool și tutun, regimurile alimentare dezechilibrate, anumite tratamente, precum cele pentru cancer, dar și expunerea la virusuri cu tropism hepatic cresc riscul de boli ale ficatului.
Caracteristici ale petelor roșii de pe ten provocate de ficat
Petele roșii pe față pot avea mai multe cauze, iar uneori pot fi legate de probleme hepatice. Când ficatul nu mai funcționează corespunzător, pot apărea semne pe piele. Printre aceste afecțiuni ale pielii provocate de hepatita cronică, ciroza hepatică și boala ficatului gras se numără:
- angioamele stelate (spider angiomas) – mici vase de sânge dilatate, în special pe față, gât, piept, care seamănă cu o „pânză de păianjen” roșiatică;
- rozaceea – boală dermatologică care afectează centrul feței, cu roșeață, pustule, uneori și vase vizibile; poate apărea în cazul bolilor hepatice cronice, ca parte din inflamație sau dezechilibru hormonal;
- mâncărimea și iritațiile (alergii sau dermatite) – pielea poate deveni mai sensibilă și predispusă la erupții;
- acnee – provocate de stresul și dietele necorespunzătoare asociate bolilor hepatice, dar și din cauze hormonale sau circulatorii.
Ce este de făcut în caz de pete pe față
Diagnosticarea
Pentru a depista problemele tenului, în cazul în care nu este cunoscută afecțiunea hepatică, pacientul trebuie să meargă la o consultație dermatologică. Doar un consult de specialitate va putea identifica cauza și să-l trimită pe pacient către investigațiile potrivite.
Analizele de sânge, inclusiv pentru funcția hepatică (AST – aspartat aminotransferază, ALT – alanin transaminază și GGT – gama-glutamil tansferază, bilirubină), dar și ecografia abdominală, dacă există și alte semen precum: oboseală, greață, icter, durere în partea dreaptă sus a abdomenului sunt recomandate când există suspiciune de afecțiune hepatică. Astfel se poate stabili dacă este posibil ca petele de pe ten să fie provocate de afecțiuni ale ficatului.
Administrarea de hepatoprotectoare
Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care conține un amestec de extracte de armurariu si de anghinare. Acesta menține sănătatea funcțiilor hepatice, susține procesul fiziologic de detoxifiere al ficatului, sprijină digestia și asigură o protecție intensă a ficatului, având proprietăți antioxidante și de detoxifiere.
Prin conținutul său de extracte standardizate din fructe de armurariu și din frunze de anghinare, Naturalis HepatoSuport contribuie la menținerea sănătății ficatului prin protejarea celulei hepatice, la favorizarea productiei de bilă și susținerea digestiei.
Ingredientele bioactive care stau la baza formulării acestui supliment alimentar furnizează nutrienți esențiali necesari pentru menținerea sănătății sistemului hepatobiliar.
Atât silimarina, cât și cinarina prezintă efecte de protecție a celulelor hepatice împotriva stresului oxidativ, de eliminare a substanțelor toxice de la nivelul acestora, de stimulare a capacității normale de excreție a bilei, precum și de menținere a concentrațiilor normale ale colesterolului sangvin.
Silimarina nu are efecte secundare în cazul unei administrări îndelungate și poate fi folosită mai ales de către persoanele care lucrează într-un mediu toxic sau care sunt expuse factorilor hepatotoxici (alcool, medicamente hepatotoxice). Suplimentul se poate achiziționa din farmaciile Catena și online de pe springfarma.com