
Vitamina C, numită și acid ascorbic, este cunoscută pentru proprietățile sale anti-oboseală și deoarece asigură buna funcționare a sistemului imunitar. Această vitamină solubilă în apă are mai multe beneficii. Folosește unul dintre nutrienții cheie care te ajută să rămâi sănătos/sănătoasă.
La ce se utilizează vitamina C?
Sintetizată de majoritatea mamiferelor, corpul uman și-a pierdut capacitatea de a produce vitamina C în timpul evoluției sale. Este în general absorbită de intestinul subțire: gura și stomacul o absorb doar slab. În organism, se găsește în mare parte în cristalin, leucocite, glandele suprarenale, creier și glanda pituitară.
Vitamina C este un nutrient implicat în multe procese din organism. Joacă un rol important în producerea de colagen, o proteină esențială pentru piele, cartilaj și oase. Vitamina C contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, susție sănătatea pielii, gingiilor, dinților, participă la procesul de producere a leucocitelor și favorizează absorbția fierului prezent în plante. Efectul său antioxidant ajută la protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi. În cazul unor atacuri externe (tutun, alcool, produse nocive, radiații solare sau poluare), vitamina C captează radicalii liberi produși de organism. Joacă același rol în cazul unei agresiuni interne.
Aportul recomandat de vitamina C
Vitamina C este esențială organismului întrucât nu este sintetizată de acesta din urmă și doar o alimentație echilibrată poate evita deficitul. Într-un raport din decembrie 2016, ANSES prezintă aportul recomandat de vitamine, în special pentru vitamina C pentru bărbați și femei. Necesarul nutrițional mediu de vitamina C este de 90 mg pe zi. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că această medie variază foarte mult în funcție de fiziologia sau stilul de viață al unui individ. Într-adevăr, pentru femeile însărcinate sau care alăptează, sportivi, adolescenți, vârstnici sau fumători, aportul nutrițional recomandat este mai mare.
Un deficit de vitamina C se manifestă în general prin oboseală, pierderea poftei de mâncare și susceptibilitate la infecții. O carență semnificativă și pe termen lung poate duce la scorbut. Această boală a fost foarte frecvent întâlnită în secolele anterioare, mai ales în rândul marinarilor care nu consumau produse vegetale proaspete. Când se credea că a dispărut complet, scorbutul a fost diagnosticat de medicii de la Spitalul Universitar Kremlin-Bicêtre la o tânără de 21 de ani din Franța, în august 2018.
Alimente bogate în vitamina C
Fructele și legumele colorate și crude sunt cele mai bogate în vitamina C: kiwi, ardei roșu, portocală, grapefruit, pepene galben, căpșuni, zmeură etc. În general, este necesar să consumi 5 porții de fructe și legume proaspete pentru a îndeplini aportul nutrițional recomandat de acid ascorbic. Un kiwi de talie medie furnizează 71 mg de vitamina C, o portocală 70 mg, un mango 57 mg, 1/2 cană de ardei gras roșu fiert sau crud = 101-166 mg, o porție de papaya de 153 g = 94 mg vitamina C. Alte fructe și legume precum broccoli, varza de Bruxelles gătită și ananasul sunt de asemenea bogate în vitamina C.
Este important de știut că apa, căldura, aerul, lumina distrug vitamina C din alimente. Astfel, este greu de depozitat, motiv pentru care se recomandă întotdeauna consumul de fructe și legume crude și proaspăt preparate. De asemenea, este esențial să le gătești în cât mai puțină apă și rapid.
Având în vedere stilul de viață din secolul nostru, este dificil să păstrezi în mod corespunzător conținutul de vitamina C al alimentelor înainte de a le consuma. De aceea, Biocyte îți pune la dispoziție Vitamina C lipozomală, un supliment alimentar care utilizează tehnica de microîncapsulare care permite o mai bună absorbție a vitaminei C. Aceasta reduce oboseala și susține sistemul imunitar. 2 capsule pe zi sunt suficiente pentru un aport de 500 mg de vitamina C. Suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o alimentație sănătoasă și echilibrată.