
Expresia „ești ceea ce mănânci” este pe jumătate corectă. Adevărul este: ești ceea ce digeri. Prin urmare, sunt enzimele digestive cheia unei digestii mai bune, a sănătății intestinale și a absorbției nutrienților?
Oricât de surprinzător ar părea, până relativ recent se știa puțin despre cum funcționează de fapt sistemul digestiv. În prezent, există o incidență tot mai mare a bolilor care, atunci când sunt urmărite până la sursă, par a fi legate de malabsorbția nutrienților din cauza lipsei de enzime digestive.
De ce sunt enzimele digestive importante pentru evitarea bolilor? În esență, enzimele digestive ajută la descompunerea moleculelor mai mari în particule mai ușor de absorbit pe care organismul le poate folosi pentru a supraviețui.
Așadar, de ce sunt importante și care sunt cele mai eficiente enzime digestive?
Ce sunt enzimele digestive?
Enzimele digestive reprezintă un grup de enzime utilizate de organism pentru a descompune macronutrienții – cum ar fi carbohidrații, grăsimile și proteinele – în componentele lor individuale pentru a asigura digestia și absorbția corectă a nutrienților. Persoanele care se confruntă, în mod uzual, cu deficit de enzime digestive sunt adulții în vârstă și persoanele cu anumite afecțiuni și probleme digestive.
Care sunt principalele enzime digestive? Acestea sunt împărțite în trei clase principale:
- Enzime proteolitice necesare pentru metabolizarea proteinelor.
- Lipaze necesare pentru digerarea grăsimilor.
- Amilaze necesare pentru descompunerea carbohidraților.
Cum funcționează enzimele digestive?
Atunci când pancreasul nu secretă în mod natural enzime digestive, aceasta problema afectează capacitatea organismului de a descompune alimentele pe care le consumi și de a absorbi nutrienții. Acest lucru poate duce la malnutriție, precum și la simptome precum balonare, crampe, gaze și diaree.
Enzimele digestive se găsesc și sub formă de suplimente, cum este Efi Digest. Enzimele digestive pot ajuta la prevenirea malabsorbției și a disconfortului digestiv asociat.
Deoarece au scopul de a imita efectele enzimelor pancreatice naturale, produsele care conțin enzime digestive trebuie administrate chiar înainte de masă. În acest fel, acestea își pot face treaba pe măsură ce alimentele ajung în stomac și în intestinul subțire.
În unele cazuri, poate fi nevoie să întrerupi administrarea enzimelor digestive. De exemplu, dacă urmează să mănânci o masă copioasă care durează mai mult decât de obicei sau dacă mănânci lent, medicul îți poate recomanda să iei jumătate de doză la începutul mesei și restul la jumătatea acesteia.
Beneficiile enzimelor digestive
Rolul principal al suplimentelor cu enzime digestive este de a susține procesul de digestie. Suplimentele sunt necesare atunci când sistemul gastrointestinal nu produce în mod natural suficiente enzime digestive.
Cercetările au identificat posibile beneficii și utilizări ale suplimentelor cu enzime digestive, cum ar fi:
Descompunerea macronutrienților
În categoria macronutrienților intră carbohidrații, grăsimile și proteinele. Enzimele digestive ajută organismul să absoarbă nutrienții.
O posibilă ameliorare a efectelor secundare ale chimioterapiei
Enzimele digestive ar putea ajuta la ameliorarea efectelor secundare ale chimioterapiei, cum ar fi diareea, greața și vărsăturile.
Ajută la ameliorarea inflamației
Proteaza este o enzimă digestivă care ajută la descompunerea proteinelor, inclusiv a celor care provoacă inflamații și umflături.
Tratarea durerilor de mușchi
O recenzie publicată în 2014 a constatat că proteaza ar putea reduce durerea de mușchi și ar putea accelera recuperarea musculară. Cercetătorii au remarcat că dovezile sunt inconsistente.
Reducerea simptomelor gastrointestinale
Enzimele digestive ar putea reduce balonarea, excesul de gaze și durerile de stomac. Unele suplimente cu enzime digestive ar putea contribui la gestionarea afecțiunilor gastrointestinale precum pancreatita cronică, o boală care ar putea provoca deficit de enzime pancreatice, sau intoleranța la lactoză.
Ce afecțiuni inhibă enzimele digestive naturale ale organismului?
Suplimentele cu enzime digestive ar putea fi benefice pentru persoanele cu insuficiență pancreatică exocrină (IPE). În cazul acestor persoane, pancreasul nu produce suficiente enzime digestive. Drept urmare, intestinul subțire nu poate digera alimentele în mod corespunzător.
Printre afecțiunile care cauzează IPE se numără:
Pancreatita cronică
Pancreatita cronică este o inflamație de lungă durată a pancreasului. Aproximativ 30% până la 90% dintre persoanele cu pancreatită cronică au IPE.
Fibroză chistică (FC)
Până la 90% dintre persoanele cu fibroză chistică au și IPE. Fibroza chistică provoacă acumularea de mucus gros în anumite părți ale corpului, cum ar fi sistemul gastrointestinal și plămânii.
Diabet
Persoanele cu această boală cronică au probleme în a-și ține sub control nivelul glicemiei.
Cancer pancreatic
Acest tip de cancer apare la nivelul celulelor sucurilor pe care le produce pancreasul și care ajută la descompunerea alimentelor.
Persoanele cu intoleranță la lactoză ar putea folosi suplimente cu lactază pentru a le ajuta să descompună zahărul din produsele lactate. Unele dovezi sugerează că suplimentele cu enzime digestive ar putea fi benefice și pentru persoanele cu boală celiacă, o reacție imună la gluten care afectează intestinul subțire.